1.10.11

.:: Kembali ::.

Posted by Mâ Fira at 11:37 PM
Reactions: 
0 comments
Assalamualaikum..

Lama rasanya tak berblog...Tak de mood nak menulis..ari ni nak cerita tentang anak2 bulus yg dah semakin besar dan nakal.
Hari tu hangat dengan kes pekngok (Petknode) yg kejam. Taknak jugak upload gambar2 kucing2 yg terseksa dalam tu. Dah tak sanggup nak bersedih. Harap2 kerajaan cepat2 lah gubal akta yg lebih berat ke atas penjenayah2 haiwan ni. 

Tak dapat bayangkan kalau anak2 bulus aku sendiri yg kena macam tu. Anyway congrats utk rakan2 FB yg banyak membantu dalam hal pekngok ni tahniah utk bazilah (bella),
dan kak shah. Sampai berjaya buat press conference dan membuka mata pihak berkuasa. 

Kepada org2 kat luar sana yg selalu pukul or sepak2 kucing kat kedai makan tu. Ingatlah..mereka pun makhluk Allah jugak.Allah beri keistimewaan jugak utk mereka berdoa jika diperlakukan dengan kejam. Tak salah kalau beri makan apa yg ada dalam pinggan tu. 

Kucing cantek ramai yg sayang. Kucing comot ramai yg sepak melayang.


Si lubang idung berseri. Comel kan.Tidur pon ternganga. Si moci yg dah jadi abang. :D


  Keletah mereka sentiasa melucukan setiap hari. Ada2 jer perangai. Tengok lah si moci..badan dah tak muat. Janji kepala masuk pun okay la.

Si yayad yg sangat pandai membodek. Mak aku yg tak suka kucing pun cair dengan dia ni. Selalu teman mak aku masak kt dapur. Kadang2 dengar mak aku pot pet sorang2 kat dapur. Rupanya dok bising kt si yayad ni. Hahaha!

Awek maintain cooooooool. Pendiam dan tak banyak bunyi. Nampak jer ayu. Tapi si kaki buli. Oneng oneng....

Si omot yg paling menawan. Tak pernah lagi tengok dia tidur gaya tak senonoh. Sentiasa sopan je. Muka garang tapi tak garang langsung. 


Didik lah anak2 dari kecil lagi sayangkan haiwan. InsyaAllah dah besar nanti nilai2 baik akan dibawa sesama manusia. Anak buah aku sorang pun tak pernah kasar dengan anak bulus kat umah ni. Hehe..pandai diorang...sayangggg anak2 buah mak su ni.


p/s kalau nak pakej umrah atau haji yg murah boleh la tengok iklan ni dan kontek nombor tertera :)

25.5.11

:: Kemuliaan Anjing dan Kesombongan Manusia ::

Posted by Mâ Fira at 2:55 PM
Reactions: 
2 comments
Assalamualaikum....

Apa salah sy? isk..iskk
Jaysharavanan Jayaraman :: saya sokong 100%. ceritakan pengalaman saya. jiran saya. klu ada je anjing lalu depan umah die. mst nak baling batu. ada satu hari tu. die sanggup turunkan pasu bunga die semata mata nak ambik batu kat bawah pasu bunga tu utk baling anjing tu....

Kucing Terbiar & Anjing Jalanan :: betol ashikin, cuma org kita dah salah konsep haram tu... ada satu kes, worker bf i pukul anjing. Bila di tanya kenapa pukul? mereka jawab, "dasar anjing, kena pukul, bos.." My bf reply them.."kamu pun pendatang, boleh saya pukul kamu atas dasar kamu pendatang asing?" terus mereka mintak maaf..

 Di ambil dari facebook page Kucing Terbiar Anjing Jalanan 


Sy pun makhluk Allah juga seperti kamu...
 
Ini adalah dua komen dari beribu-ribu komen atau cerita tentang perihal org MELAYU yg konon bagus. Atau org MELAYU yg sedang berpantang 24jam sehari 7 hari seminggu 365 hari setahun. PANTANG nampak anjing kena baling batu atau pukul. Tak malu ke dengan bangsa lain? Dengan agama lain? Islam itu mudah...kenapa nak dibelit-belitkan? Siapa yg cipta anjing? Bukan Tuhan kamu dan aku juga ke? Bukan Allah ke? Kenapa perlu kejam dengan makhluk yg Allah cipta? Bumi ni untuk manusia saje ke?

Jangan berlagak. Jangan bongkak. Haiwan adalah makhluk Allah yg sentiasa berzikir kepada yg Maha Esa. Mulia ke kita berbanding anjing? Haiwan yg teraniaya pasti akan menuntut keadilan di padang Mahsyar nanti. Jawab lah dengan Allah dengan ayat-ayat yg selalu kamu pakai bila nampak org Islam beri makan pada anjing 

"Anjing kan haram di sentuh..Ko bagi dia makan nape? Nape ko nak bela dia "

Berani ke nak jawab macam tu? Hayati lah kisah ini wahai org-org MELAYU yg sempit pemikiran.
Seorang Ulama dalam perjalanan ke Masjid. Alim ini melalui sebatang jalan berair. Tiba-tiba seekor Anjing muncul disebelahnya..Spontan Alim ini mengangkat jubahnya kerana jijik dan risau akan tersentuh Si Anjing.Dengan kuasa Allah Anjing berkata2, " Wahai manusia, Najis dibadan ku boleh disucikan seandainya menyentuh jubahmu. Akan tetapi mampukah engkau menyucikan hati mu yang sombong kerana memandang hina Anjing sepertiku". Kerana terkejut dan sedar akan kesilapannya si Alim menangis teresak2 lalu segera bertaubat.
Kepada kerajaan yg 'terbaik'. Tanggung lah dosa kamu semua yg telah berlaku kejam dgn makhluk yg Maha Esa. Tak kena pada anda...akan terkena pada family anda. Hukum Allah wujud. Tunggu lah! kamu memang kejam Majlis Perbandaran Batu Pahat dan Majlis Perbandaran Pulau Pinang!

 

Ragam & Garam Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Angry Birds Merchandise